Artikelen

Afdrukken

Werkgroep gebarencursussen

 

werkboekWilt u gebaren leren? Dat kan via Stichting SUDO. Op scholen, op het werk, bij vrienden, kennissen,  in de familie, of sportverenigingen kan men dove mensen ontmoeten. Vaak verloopt een contact dan moeizaam, omdat het onzeker is of men een doof persoon kan begrijpen of verstaan. Dit is echter helemaal niet nodig, want communiceren met dove mensen is niet moeilijk. Het enige verschil is, dat zij Nederlandse gebarentaal als communicatiemiddel gebruiken.

 

 

Nederlandse gebarentaal

De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is de natuurlijke taal van doof geboren mensen, en wordt dus ook vooral door deze groep Doven gebruikt. Tijdens deze cursus leer je de gebaren van de NGT, maar ook de eigen grammatica en uitdrukkingen van de NGT. Bij de cursus komen belangrijke zaken als mimiek en lichaamshouding en handvormen natuurlijk ook aan bod. Verder wordt er uiteraard aandacht besteed aan zaken als, omgang met dove mensen, hoe roep je een dove, en wordt er verteld over dovencultuur. Een ander gebruik van gebarentaal is Nederlands ondersteund met gebarentaal.

 

Verschil tussen NGT en NmG? De verschillen kunt u hier nalezen.

De volgende cursussen in 2015 (voorjaar en najaar) met de voorlopig vastgestelde data (maandag- en/of donderdagavond):

Najaar 2015

Module NmG-AB1 of Module NmG Onderwijsmodule 1: 

maandag 26 oktober, 2, 9, 16, 23, 30 november, 7 en 14 december, 4, 11, 18 en 25 januari, 1, 8 februari

                                                                                 OF

donderdag 29 oktober, 5, 12, 19, 26 november, 3, 10 en 17 december, 7, 14, 21 en 28 januari, 4, 11 februari

U kunt zich ook direct opgeven voor één van de cursussen inschrijven 

Cursussen bij SUDO

U kunt op dit moment bij SUDO de volgende cursussen volgen:

 
Nederlands ondersteund met gebaren
 
  • Cursus NmG, module 1 (basiscursus 11 lessen)                        € 185    
  • Cursus NmG, module 2 (vervolgcursus 12 lessen)                     € 200
  • Cursus NmG, module 3 (gevorderden 13 lessen)                       € 215
  • Cursus NmG Onderwijsmodule 1 (basiscursus 14 lessen)            € 230

 

De module NmG, module 1 is de beginnersmodule.

Alle cursussen bestaan uit aantal van lessen van 2 uur (plus 10 minuten pauze). De kosten voor een gebarencursus zijn incl. het cursus 20022lesmateriaal, bestaande uit een werkboek en een huiswerk-DVD.

Tijdens de lessen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gebaren uit de Nederlands met Gebaren. De cursussen starten tweemaal per jaar, (voorjaar/najaar) en is wel afhankelijk van het aantal deelnemers (minimaal 8, maximaal 12-14 personen).

 

Locatie
De gebarencursussen worden gegeven in Vleuten, Welzijnsgebouw 'De Weide Wereld', Teunisbloemlaan 50. Aanvangstijd: 19.30 uur, einde les 21.30 uur.

Heb je na het lezen nog specifieke vragen, vul dan het informatie-formulier in: informatie

Met het aanmeldingsformulier kunt u zich in ons bestand laten opnemen. Zodra het volledige programma van de gebarencursussen bekend is en het minimaal aantal deelnemers is behaald, wordt u automatisch op de hoogte gehouden en zullen wij u voor de door u gekozen cursus inschrijven. Alle cursussen worden onder deze Algemene voorwaarden verzorgd.

gebaren

 

Afhankelijk wat de docent wil, kunnen er 12 tot 14 cursisten per cursus ingeschreven worden. Het kan zijn dat de cursus van uw voorkeur vol is. Momenteel speelt het tekort aan docenten ons ook parten. Al doen we ons best soms lukt het niet zoveel cursussen op te zetten als we zouden willen. Het kan dan zijn dat u een seizoen langer moet wachten op de volgende aanbod gebarencursussen. We hopen dat u hiervoor begrip heeft.

 

Besloten groepen

Het is mogelijk om voor een groep (max. 12 pers) op locatie een cursus te geven voor een bepaalde instelling, die veel te maken kunnen krijgen met dove mensen. Er moet hiervoor wel een goed verlichte ruimte aanwezig zijn. Bij voorkeur ook een PC/laptop en beamer. Voor een meerprijs kan Stichting SUDO zorgen voor een PC/laptop en beamer.

Voor het opvragen van een offerte hiervoor kunt u mailen naar Stichting SUDO.

Deze zal zo goed mogelijk u vragen beantwoorden en bekijken wat de mogelijkheden voor uw bedrijf/instelling zal zijn.

Kijk voor de nieuwe cursusdata in 2015 onder Werkgroepen - Werkgroep gebarentaal.
Heeft u nog leuke ideeën of activiteiten, die SUDO zou kunnen organiseren? Nieuwe inbreng is altijd welkom. Mail ons of laat een berichtje achter in het gastenboek.
Saturday the 16th. PointLink.